Gå videre til innhold
buildingSMART Norge og Vann- og avløpsetaten i Oslo samarbeider om digitalisering av VA-sektoren

Pressemelding -

buildingSMART Norge og Vann- og avløpsetaten i Oslo samarbeider om digitalisering av VA-sektoren

buildingSMART Norge har inngått et samarbeid med Vann- og avløpsetaten i Oslo (VAV) for å fremme digitalisering og standardisering i VA-sektoren. Initiativet ble lansert med en workshop i slutten av august 2024, hvor bransjeaktører samlet seg for å diskutere fremtidige løsninger for modellbasert prosjektgjennomføring.

Fokus på åpenBIM og standardisering

Workshopen, som ble ledet av Vann- og avløpsetaten i Oslo (VAV) og buildingSMART Norge, satte søkelyset på flere sentrale temaer innen åpenBIM og standardisering i VA-sektoren. Utgangspunktet er at Oslo VAV trenger bedre kvalitet på informasjon de mottar fra prosjektene og som skal benyttes i forvaltning og drift.

Et hovedfokus var på standardisering og implementering av åpne løsninger for modellbasert prosjektgjennomføring, noe som anses som essensielt for fremtidens VA-prosjekter. VAV delte sine erfaringer med BIM og presenterte sin visjon for en felles retning med åpenBIM i VA-bransjen, noe som ga verdifulle innsikter for deltakerne. Det ble mange gode diskusjoner på tvers av bransjen fra produsent og frem til mottaker av sluttdokumentasjonen.

En betydelig del av workshopen var viet til en detaljert gjennomgang av modellering av kum og vannledningsgods. Dette praktiske fokuset gjorde at deltakerne bidro med en ganske detaljert forståelse av de tekniske aspektene ved digital modellering i VA-sektoren. I tillegg ble det gjennomført en grundig diskusjon rundt mulighetene for å etablere et VA-objektbibliotek, noe som potensielt kan standardisere og effektivisere arbeidsprosesser på tvers av bransjen.

Etablering av arbeidsgruppe

Som oppfølging av workshopen har buildingSMART Norge nå etablert en arbeidsgruppe som skal fokusere på VA-objekter. Arbeidsgruppen består av representanter fra mange ulike deler av VA-sektoren. Målet er å utvikle felles retningslinjer for arbeid med objekter innen VA-sektoren, med en ambisjon om ferdigstillelse sommeren 2025.

"Dette initiativet er et viktig skritt mot en mer digitalisert VA-sektor. Ved å samle bransjens kompetanse kan vi sikre mer presise og effektive prosjekter. Vi er svært glade for samarbeidet og stolte over tilliten Oslo VAV viser oss ved å benytte buildingSMART som fasilitator for standardiseringsprosessen", sier Steen Sunesen fra buildingSMART Norge.

Utsikter for fremtiden

buildingSMART Norge og VAV ser på dette samarbeidet som en mulighet til å forbedre effektiviteten og kvaliteten innen VA-sektoren. Gjennom standardisering og bruk av åpenBIM er det forventet at prosjektgjennomføringen, samt drift og vedlikehold av VA-infrastruktur, vil bli betydelig bedre.

"Vi har klare ambisjoner om økt modellbasert prosjektgjennomføring. Dette initiativet er et viktig steg mot å realisere våre mål om økt kvalitet på informasjon og digital informasjonshåndtering for våre prosjekter og i forvaltning", forteller Endre Langeland fra VAV.

buildingSMART Norge oppfordrer alle interesserte parter til å følge med på utviklingen og delta i kommende workshops og arbeidsmøter. For mer informasjon, besøk buildingSMART Norges nettside eller ta kontakt direkte på administrasjonen@buildingsmart.no.



Emner

Kontakter

Thorkild Stray

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig 98015180