Gå videre til innhold

Emner: Industri, produksjon

buildingSMART Norge og Vann- og avløpsetaten i Oslo samarbeider om digitalisering av VA-sektoren

buildingSMART Norge og Vann- og avløpsetaten i Oslo samarbeider om digitalisering av VA-sektoren

buildingSMART Norge har inngått et samarbeid med Vann- og avløpsetaten i Oslo (VAV) for å fremme digitalisering og standardisering i VA-sektoren. Initiativet ble lansert med en workshop i slutten av august 2024, hvor bransjeaktører samlet seg for å diskutere fremtidige løsninger for modellbasert prosjektgjennomføring.
Fokus på åpenBIM og standardisering
Workshopen, som ble ledet av Vann- og

Illustrasjon: buildingSMART Norge

Ny Nasjonal Digitaliseringsstrategi - Et skritt i riktig retning, men BAE-næringen fortjener mer oppmerksomhet

buildingSMART Norge ønsker å gratulere Digitaliseringsdepartementet med lanseringen av den nye nasjonale digitaliseringsstrategien den 26. september. Som daglig leder i buildingSMART Norge ser jeg store muligheter, men også noen bekymringer knyttet til strategiens fokus, forteller Steen Sunesen.
Strategien setter ambisiøse mål for Norge som digital nasjon, med vekt på viktige områder som sikker

Foto: Astrid Stenersen

Astrid Stenersen er ny leder av Juridisk domene i buildingSMART Norge

Astrid Stenersen er ny leder av Juridisk domene i buildingSMART Norge
Astrid Stenersen fra Advokatfirmaet Selmer er ny leder for Juridisk domene i buildingSMART Norge. Stenersen tar over for Reidar Lunde, som har vært leder siden 2020.
Domenet arbeider med juridiske problemstillinger knyttet til bruken av BIM. Det pågår for tiden også vurderinger av om domenet skal bidra med maler og veilede

F.v: Osmund Skorge, Kristin Lysebo, Atle Sørensen, Eilif Hjelseth, Marianne Åvik Bråten, Christian Hofmeier, Kjell Ivar Bakkmoen, Aleksander Bjaaland

Nytt styre i buildingSMART Norge


buildingSMART Norge gjennomførte torsdag 11. april årsmøte. Valgkomiteens innstilling fokuserte på kontinuitet. Bare ett styremedlem ble skiftet ut. Styret ble beriket med Marianne Åvik Bråten, fagsjef i EBA. Marianne vil blant annet styrke foreningen, som sikrer at digitaliseringen av byggenæringen skjer på åpne formater, med viktig kunnskap om entreprenørenes behov.
Jeg ser frem til nok

 Høythengende pris til to norske åpenBIM-pionerer

Høythengende pris til to norske åpenBIM-pionerer

13. mars utnevnte den internasjonale åpenBIM og non-profit organisasjon som blant annet står bak IFC og BCF årets nye medlemmer i det internasjonale fellowship. Fellowship tildeles personer som gjennom mange år har bidratt vesentlig på internasjonalt nivå til utvikling og utbredelse av åpenBIM.
Det ble utnevnt ti fellows totalt. To av utnevnelsene gikk til norske Lars Christian Fredenlund, grun

Foto: buildingSMART Norge F.v Bård Krogshus, Steen Sunesen

buildingSMART Norge og BIM Verdi er blitt enige om gjensidig deltakelse i hverandres nettverk på administrasjonsnivå.

Hensikten er bl.a. å informere om planlagte aktiviteter, prosjekter og arrangement som har relaterte tema og felles målgrupper – med tanke på mulig samspill hvor vi kan utfylle hverandre til beste for bransjen og våre medlemmer og deltakere.
Begge nettverkene har sammenfallende visjoner, nemlig å effektivisere arbeidsprosesser i byggenæringen ved bruk av åpenBIM-standarder. buildingSMART Norge

Foto: Vann og Avløpsetaten, f.v. Eivind Åsnes, Lene Borthen, Endre Langeland, Kirsti Bjartnes og Frode Lund Tharaldsen.

Vann- og avløpsetaten i Oslo leder an i digitaliseringen av sitt fagområde.

Vann- og avløpsetaten i Oslo (VAV) har klare ambisjoner for modellbasert prosjektgjennomføring. De ønsker digital informasjon om anleggene sine. Det skal gjøre dem i stand til å utvikle og forvalte digitalt med høy grad av automasjon.
For å styrke sine ambisjoner har VAV nylig blitt medlem av buildingSMART Norge. Medlemskap gir tilgang til et nettverk av de fremste fageksperter i landet. VAV se

Foto: Steen Sunesen

buildingSMART Norge ansetter ny direktør

BuildingSMART Norge er stolte over å kunngjøre utnevnelsen av Steen Sunesen som ny administrerende direktør i organisasjonen.
buildingSMART Norge er en norsk, fagnøytral og ikke-kommersiell interesseorganisasjon som forbedrer den digitale informasjonsflyten i byggeprosjektene og i drift av byggverk ved å bistå næringen med å ta i bruk åpne internasjonale BIM-standarder. Styret i buildingSMART N

Brage Hansen til venstre og Steen Sunesen til høyre

En tydelig digitaliseringsleder takker av

Alexander Brage Hansen takker av som administrerende direktør for buildingSMART Norge. Etter å ha ledet organisasjonen gjennom snart fire år søker Hansen nye utfordringer.
Hansen går av som administrerende direktør 30. september etter å ha ledet organisasjonen trygt gjennom koronakrisen og styrket medlemsorganisasjonen. «Næringen er i konstant endring med krav til grønn omstilling og digitalis

Foto: Statens vegvesen. Elin Dalen-Rasmussen

Gjennom et samarbeid med Statens vegvesen oppretter buildingSMART Norge et nytt infrastrukturdomene i nettverket.

Domenet vil bli ledet av Elin Dalen-Rasmussen, rådgiver for digitale modeller i Statens vegvesen, og har oppstartsmøte tirsdag 22. august hos buildingSMART Norge hvor bransjen er invitert.
buildingSMART Norge er stolte av å kunngjøre lanseringen av et nytt domene i nettverket, nemlig Infrastrukturdomenet. Det nye domenet representerer en betydelig utvidelse av nettverket og vil fungere som en n

Foto: Smart Sensor Systems.

BuildingSMART Norges nyeste medlem gjør verden smartere og tryggere med måletekniske løsninger og produkter.


buildingSMART Norge er glade for å annonsere at Smart Sensor Systems, leverandør av smarte måletekniske løsninger, har blitt medlem i vårt nettverk.
Smart Sensor Systems' avgjørelse om å bli medlem av vårt nettverk understreker deres engasjement for samarbeid og forståelsen av at felles innsats og kunnskapsdeling er nøkkelen til å forme fremtiden for byggebransjen.
“Vi ønsket å involver

bilde: buildingSMART Norge

buildingSMART Norge endrer navn på nettverksarenaene sine fra "rom" til "domene"


buildingSMART Norges nettverk gjør endringer rundt navngivningen av sine møtearenaer fra “rom” til “domene”.
Som en del av et initiativ i tråd med vår moderorganisasjon, buildingSMART International, vil vi endre navnene på våre nettverksarenaer fra "rom" til "domener". Denne endringen er designet for bedre å reflektere omfanget og formålet med disse møtearenaene.

“Vi gjør denne en

Foto: buildingSMART Norge. Osmund Skorge (t.v.), Samina Siddique, Aiden Mercer, Dan Little, Alexander Brage Hansen, Thorkild Stray.

buildingSMART International Summit arrangeres i Lillestrøm til høsten.

buildingSMART International Summit arrangeres i Lillestrøm denne høsten fra 18. september til 21. september.
buildingSMART International er glade for å kunngjøre at deres halvårlige konferanse vil finne sted i Lillestrøm denne høsten. Konferansen, som er planlagt fra 18. september til 21. september, vil samle bransjeledere, eksperter og innovatører fra hele verden for å samarbeide, diskutere og

Foto: buildingSMART Norge - Steen Sunesen og Håvard Bell

Gjev internasjonal anerkjennelse til Steen Sunesen og Håvard Bell


buildingSMART veteranene Steen Sunesen og Håvard Bell ble i går kveld utnevnt til fellow under buildingSMART International summit, som foregår i Roma denne uken.
buildingSMART Norge er stolte av å kunne informere om at Steen Sunesen, sjefsarkitekt i Statsbygg, og Håvard Bell, grunnlegger og CSO i Catenda, har blitt utnevnt til Fellow under buildingSMART International Summit i Roma i går kv

BuildingSMART Norge konferansen er tilbake med braksuksess

BuildingSMART Norge konferansen er tilbake med braksuksess

Det er hele 4 år siden buildingSMART Norge arrangerte konferanse sist, i går møttes bransjen til en fullsatt konferansesal på næringslivets hus med effektiviseringen og digitaliseringen av byggebransjen i fokus.

BuildingSMART Norge ansetter Samina Siddique som administrasjonssjef

BuildingSMART Norge ansetter Samina Siddique som administrasjonssjef


buildingSMART Norge går inn i det nye året med en administrasjonssjef på laget.
I den siste perioden har buildingSMART Norge merket en betydelig økning i arbeidsmengde som følge av nye prosjekter og aktiviteter i foreningen. Administrasjonen har derfor sett det som nødvendig å ansette en administrasjonssjef som kan ta hånd om flere av de viktige administrative oppgavene.
Siddique er øko

Foto: LeilighetsExperten, Tor Øyvind Skaug.

De satte en ny standard for leilighetsprosjekter - nå blir de medlem av buildingSMART Norge


LeilighetsExperten startet som et svar på manglende standardisering i leilighetsbygg, nå har de blitt medlem av buildingSMART Norge for å bidra til videreutvikling og digitalisering av bransjen.
“Vi så at bransjen for eneboliger var vant til et standard bygge-system, samtidig som det manglet en tilsvarende struktur for leilighets-bygg. Med LeilighetsExperten utviklet vi et system hvor vi k

Foto: Magnus Nilsen / Sparkel

buildingSMART Norges nyeste medlem løser et av entreprenørenes største utfordringer


Manglende kontroll på mengder, kostnader og miljøfotavtrykk i byggeprosjekter er et av utfordringene Sparkel ønsker å løse, nå blir de medlem av buildingSMART Norge for å øke samarbeidet i bransjen.

"Vi er veldig glade for å få med oss Sparkel inn i nettverket, de løser et reelt problem hvor potensialet for å øke informasjonsflyten i prosjekter er stor", sier Alessia Bellini, Fagnettv

Foto: buildingSMART Norge

Workshop om Statsbyggs BIM krav


Forrige uke arrangerte buildingSMART Norge og Statsbygg en workshop rundt Statsbyggs BIM krav, også kjent som SIMBA.

Som en sentral del av Statsbyggs arbeid med digitalisering står bruken av BIM (bygningsinformasjonsmodellering) sentralt. Siden 2011 har Statsbygg stilt krav til bruk av BIM i alle prosjekter, og utviklet et eget kravsett for BIM-leveranser ved navn SIMBA.

Foto: Dfind Epi / Kristoffer Sorkness

Med mål om å øke dybdekunnskapen om BIM, melder Dfind Epi seg inn i buildingSMART Norge.

buildingSMART Norges nettverk fortsetter å vokse, og foreningens nyeste medlem, Dfind Epi, ser frem til å ta videre del i digitaliseringsarbeidet gjennom nettverket.


“Vi har sterk tro på at dette vil være essensielt for å effektivisere og forbedre måten vi styrer prosjekter på, fra tidlig fase og videre ut i driftsfasen av et bygg. Vi ser viktigheten av å ha god dybdekunnskap om BIM og

Vis mer